1. Butelki (PET) – odznaczają sie wysoką dynamiką; najpopularniejsze.
2. Butelki PCV – o średniej barierowości, pakuje się do nich nie gazowane napoje i oleje roślinne oraz artykuły przemysłowe.
3. Butelki PE-HD - niska barierowość (do mleka pasteryzowanego oraz produktu chemii gospodarczej i kosmetyki – nie są przeźroczyste.
4. Butelki PC do pakowania mleka, wielokrotnego użytku o wysokiej odporności chemicznej i mechanicznej – dużo wyższa niż butelek PET
- słoje maja pojemność do 250cm3, zamykane zakrętką – metoda wtrysku. Stosowane dla produktów przemysłu spożywczego i farmaceutycznego,
- balony pojemność 50dm3 wysoka objętość fizjologiczna i odporność na szeroki zakres temp. –40 – 70’C oraz na działanie, chemikaliów. Stosowane do przechowywania produktów płynnych i półpłynnych, spożywczych i chemicznych,
- fiolki należą do opakowań o małej odporności; pojemności do kilkudziesięciu cm3 , wytwarza sie je z polietyleny i polipropyleny i polistylenu oraz ze sztywnej folii PVC. W zależności od przeznaczenia posiadają różne formy konstrukcyjne:
- z szyjką z obrzeżami, zamykane kapslem z PE,
- z szyjką bez obrzeży, zamykane korkiem z PE,
- z dnem półkolistym,
- z dnem płaskim.
- kubki: wytwarza sie z polimerów termoplastycznych. Kryteria podziału zależą od :
- przeznaczenia zasadniczego np. do produktów spożywczych, kosmetyków, farmaceutyków,
- zasadniczego kształtu przekroju poziomego np. o przekroju owalnym, nieregularnym,
- od rodzaju materiału np. PS lub PP,
- rodzaju zamknięci: wciskane, nasadzane,
- stopnia przezroczystość i barwy,
Kubki stosowane są do opakowania produktów spożywczych.
- pudelka - są opakowaniami o pojemności do 500cm3 najczęściej w kształcie prostopadłościanu lub walca. Wytwarza sie je z polistylenu i polipropylenu, poliamidów i ze sztywnej folii PVC. Zbudowane są zwykle z 2 elementów, którymi są: pobocznica z dnem oraz wieczko. Pudełka z PP mogą być wykonane wraz z wieczkiem w jednej operacji. Tworzywo to ma właściwości tworzenia „niezniszczalnych zgięć” . Mogą być dodatkowo wyposażone w membrany z wkładki itp. Stosuje się głównie do produkcji farmaceutyków i kosmetyków,
- tuby: są produkowane z polietylenu, polipropylenu, metodą wytłaczania z rozdmuchem lub metodą spawania węży; wytwarzane są w rożnych poj.. i wielkościach w zależności od przeznaczenia. W tuby pakuje się produkty spożywcze, kosmetyczne i farma o konsystencji pasty. Opakowanie to umożliwia dozowanie produktu,
- tacki: wytwarzane są głównie z polistyrenu. Mają kształt prostokątny lub okrągły. Stosowane do pakowania porcjowanego mięsa, wędlin, owoców itd. Tacki mogą występować jako opakowania kombinowanie (karton powlekany tworzywem termoplastycznym), na którym układa się wyrób i obciąga folią termokurczliwą lub rozciągliwą. Opakowanie takie nosi nazwę „skin-pack:
- torby: produkowane z folii giętkich np. PE,PP,PA,PVC wyróżnia się takie formy konstrukcyjne jak:
- torby płaskie,
- torby z fałdami bocznymi (klockowe).
- są opakowaniami jednostkowymi dla wielu produktów spożywczych i przemysłowych. Dla przykładu, torby płaskie z PE stosuje sie do pakowania mleka, torby klockowe z PE do pakowania drobiu, torby płaskie z PP do pakowania kasz, makaronów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz